Wonderpony

Mestonderzoek

Paarden en andere dieren hebben wormen

Dat is normaal en over het algemeen niet erg. In het verleden werden dieren preventief ontwormd. Deze methode is niet effectief gebleken want de dieren krijgen onnodig veel (zwaar) gif binnen, net als de natuur (met zijn flora en fauna) in de omgeving van het dier. Belangrijker nog, enkele soorten wormen hebben door deze constante blootstelling aan deze giffen ‘resistentie’ ontwikkeld. Wormen die in het verleden niet stierven aan het gif, hebben een sterkere populatie voortgebracht. Deze resistente populaties zijn niet meer vatbaar voor (sommige) ontwormingsmiddelen en vormen zo een gevaar voor onze zwakkere dieren.

 

Mestonderzoek

Preventief ontwormen is dus niet meer van deze tijd. Een betere methode is door middel van het doen van een mestonderzoek te kijken of een dier besmet is met wormen en beoordelen of deze wel of geen behandeling nodig heeft. Een bijkomend voordeel van alleen het nodige behandelen is dat het bij een dier, dat weinig wormen uitscheidt, goedkoper is.

Bij mijn mestonderzoek en advies staat ten eerste de gezondheid van het dier centraal, maar ook het voorkomen van meer resistentie onder de wormen. Lichte wormbesmettingen hoeven niet te worden behandeld, omdat een gezond dier daar over het algemeen geen last van heeft. Het voorkomen van resistentie heeft prioriteit, want als we preventief blijven ontwormen werkt over enkele decennia geen enkel ontwormingsmiddel meer tegen een worm. Zwakke dieren met zware wormbesmettingen zijn dan niet meer te behandelen. 

Wil je meer (details) weten, lees dan even de zaken op een rijtje in het Aanbod onder Mestonderzoek.

 

Heb je eventueel interesse in het laten doen van een mestonderzoek bij mij, neem dan contact met me op.

Ik hoor het heel graag.